2012. január 6., péntek

Bruschetta... szeretlek!



Olaszország iránti rajongásom köztudott, az ételeikért pedig egyenesen reszketek. Imádom őket mindennel együtt. Mindennap meg tudnám enni a lasagnat, a pizzát, a spagettit, és az összes tésztaételt, ami egy kicsit is olaszos beütést kapott.

Bruschetta: pofonegyszerű, ripsz ropsz elő- és elkészíthető, - akár gyerekekkel is, a hozzávalók mindegyike megtalálható a legtöbbünk konyhájában, nyáron kiváltképp.
A bruschetta jelentése pirított kenyérszelet, amelyet alaphelyzetben fokhagymával jól bedörzsölve, extra szűz olívaolajjal meglocsolva, végül sózva, borsozva tálalnak. Ez az alap. Toszkánában a bruschettát fettuntának hívják, ami „olajos szelet”-et takar. Ennek az isteni finom éteknek a lényege a maga egyszerűségben rejlik. Feltétként ízlés szerint pakolhatjuk főként paradicsommal, - én ezt imádom a legjobban, -bármily féle zöldséget, sonkákat, de ugyanígy variálhatunk sajtokkal kiegészítve. Érdemes mindig újféle módon elkészíteni, megéri! Eredetileg ugyan nem egy főétel, mivel Olaszországban a bruschettát előételként, vagy az étkezések közötti harapnivalóként tartják számon, ám számomra komplett reggeli, vacsora, sőt, ha nagyon hiányzott már egy kis olaszos, egész napi tökéletes eledel. A következő recept is ezen az alapsíkon indult el, de idő közben kissé átformálódott az saját szájízemre. Rengeteg fűszert használok, legalábbis mennyiségre, sajátos sorrendben halmozom a feltétet, szóval másként rakom össze a bruschettámat, amiért egy olasz bizonyára először engem lőne főbe, majd magát dobná le a Taigetoszról, amiért szentségtörést követtem el. De az is lehet, hogy nem! hihi 

Bruschetta hozzávalói: 
 
-        extra szűz olívaolaj,
-        tetszőleges mennyiségű paradicsom,
-        töménytelen mennyiségű bors, oregánó, bazsalikom, (esetleg plusz adag petrezselyemlevél vérlázításként), só,
-        pár szelet kenyér, -én magvas, teljes kiőrlésűt szoktam használni,
-        egy fej fokhagyma.




1. lépés: A fokhagymafejet skalpoljuk meg. Tegyünk félre 2-3 gerezdet. Egy nagyobb serpenyőbe tegyünk kb 2-3 evőkanál olívaolajat, tegyük bele a fokhagymákat héjastól oly módon, hogy a vágott felük süljön elsőként meg. Olykor forgassuk át. Pár percre van szüksége csak közepes lángon, különben –ki hinné, de megég!



2 lépés: Tegyük a szelet kenyereket a serpenyőbe, pirítsuk meg mindkét oldalán. Hogy könnyítsük a dolgunkat, a kenyér bepakolás előtt szedjük ki a fokhagymát. Én benne hagytam még ezúttal pár pillanatig. Ha a kenyér nem akar pirulni, pótoljuk az olajat.



3. lépés: Amíg pirulnak a kenyérkék, addig a már kissé meghűlt fokhagymát megpucoljuk. A csúcsos végüket csípjük össze és magától kicsúsznak a gerezdek a burkukból. Ezután pedig felaprítjuk. Persze hagyományos úton is pucolhatjuk, és piríthatjuk őket, de így szerintem finomabb, különlegesebb ízt kapunk.  És ami a legjobb érv, ami e sütési módszer mellett szól, ami mindent visz, hogy nem bántja a gyomromat a fokhagyma. Imádom a fokhagymát, de szinte mindig fáj a gyomrom tőle, így egy ideje így készítem el, és pápát is inthettem a savlekötőknek.




4. lépés: Tetszőleges formájúra és méretűre vágjuk a paradicsomokat. Tálba halmozzuk, beleszórjuk az aprított fokhagymát, és az összevágott bazsalikomot. Használhatunk szárítottat is, de abból többet szórjunk, mert kevésbé intenzív az íze. Viszont, ha a verhetetlen friss bazsalikomot használjuk, válasszuk ki a legnagyobb levelet, és abba göngyöljük bele a többit. Tekerjük fel és ollóval csattogtassuk a paradicsomhoz, a petrezselymet is… Loccsantsunk rá olíva olajat, sózzuk, borsozzuk meg rendesen, végül jól keverjük össze. A paradicsom akármilyen kemény is, levet fog engedni, így nem érdemes nyakon önteni az olajjal,az eláztatná a kenyeret, és ne azért álltunk neki a pirításnak sem.. Ha a paradicsomot kicsit állni hagyjuk, sokkal finomabb lesz, összeérnek az ízek, félóra elég is hűtőben. 



Tálalhatjuk is! A pirított kenyeret bedörzsöljük fokhagymával, majd ráhalmozzuk a paradicsomot. Menjen rá kevés lé is. Ízlés szerint tovább fűszerezhetjük.
Meleg szendvicsnek is tökély, főleg ha a tetejére reszelt sajtra pici zsemlemorzsát szórunk. Ettől még ropogósabb lesz a sajt.



Próbáljátok ki! Nagyon finom!

Jó étvágyat!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal